Kontakt ¦ Site map ¦ Linkovi

 

 

 

 

 

 

 

Kurban Bajram 2017

Poštovani građani,

S obzirom da se približava jedan od najvećih muslimanskih blagdana Kurban Bajram, te da većina Bošnjaka islamske vjeroispovijesti prakticira klanje kurbana, osjećamo obavezu da Vas  upozorimo na nekoliko neophodnih radnji koje biste trebali izvršiti prije pristupanja samom činu klanja kurbana, a to su: 

  1. Prilikom nabavke kurbana, isti ne kupovati  od nomada, nego od provjerenih domaćih proizvođača, čija su stada dijagnostički ispitana na brucelozu i čija grla posjeduju ušnu markicu  i uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja.
  2. Zdravstveno stanje grla koja nisu kontrolisana na brucelozu, te  nemaju ušnu markicu i uvjerenje o zdravstvenom stanju, obavezno prekontrolisati veterinarskim pregledom.
  3. Klanje i sve ostale radnje vezane za pripremu kurbana  obaviti u uslovnim prostorijama, uz obezbjeđenje minimalnih sanitarnih uslova.

Navedene mjere je neophodno poduzeti kako bi se spriječila infekcija ljudi  bakterijama iz roda Brucella, uzročnicima opasne bolesti poznate pod nazivom bruceloza, koju na ove prostore uglavnom donose nomadska stada.
U nadi da ćete postupiti u skladu sa našim upozorenjem, želimo da Vam predstojeći blagdani proteknu u sreći i rahatluku.


                                                                      '' BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN''

 

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona

Tuzla, 30.08.2017. godine

Copyright (c) 2013. Kantonalna uprava za inspekcijse poslove Tuzlanskog kanotna BiH, sva prava pridržana

O nama | Uvjeti korištenja | Zaštita vaših podataka